Locatia curenta: Prima pagina Bursa DBU

Bursa DBU

BURSE DBU

 Informaţii

 

        Bursele de cercetare finanțate de către DBU sunt destinate absolvenților de studii superioare din tarile Europei centrale și de est. Scopul acestor granturi este de a susține cercetarea în vederea rezolvării problemelor de mediu și conservării naturii în tarile de origine ale absolvenților.

       În prezent, în program sunt incluse următoarele ţări: Estonia, Letonia, Lituania, Regiunea Kaliningrad, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, urmând ca în viitor să fie incluse: Albania, Bosnia Herțegovina, Croația, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Slovenia.

       Bursele de cercetare DBU, permit absolvenților de studii superioare realizarea unui stagiu de cercetare în Germania. Instituțiile gazdă sunt: centre de cercetare, universități, intreprinderi private, ministere, birouri de mediu şi ONG-uri.

      Termenul minim pentru realizarea stagiului de cercetare este de 6 luni, cu posibilitatea de prelungire a perioadei de  până la maxim 12 luni.

     DBU finanțează anual aproximativ 60 de burse de cercetare pentru aplicanții din tarile menționate mai sus.


Cine poate aplica?

      Pot aplica pentru stagiul de cercetare în Germania absolvenții de studii superioare din România.

     Pot aplica toti cei care au obtinut o diploma de licenta/master ( sistem Bologna) cu o vechime de MAXIMUM 5 ANI! 

      În momentul aplicării, absolvenții trebuie să fie cetățeni rezidenți ai României.

      Au prioritate aplicanții, care sunt la primul stagiu de cercetare în Germania.

     Bursele nu sunt dedicate celor care doresc să-și scrie lucrarea de doctorat integral, (24 - 36 luni) la o universitate din Germania.

      DBU preferă absolvenți de studii superioare din domenii precum:

-         științele naturii;

-         inginerie;

-         inginerie agricolă;

-         economie;

-         drept;

-         științele educației;

-         altele.


Cum aplici?


NOU: FORMULAR APLICATII ONLINE

 
  1. INAINTE DE A APLICA VA RUGAM ACCESATI: 
    Application for an exchange scholarship in the CEE Programme
  2. INREGISTRARE Aici
  3.  AUTENTIFICATI-VA PENTRU Aplicatia online

 

      Aplicația trebuie scrisa în limba germană sau engleză.

    Dosarul pentru concurs (online)  trebuie să conțină:

-         Curriculum Vitae;

-         Propunerea de proiect (maxim 3 pagini, cu descrierea problemei studiate pentru care se caută o soluție); 

-         Scrisoare de recomandare (din partea conducatorului de doctorat/ profesorului coordonator)

-         Fotografie tip pasaport scanata

-        Diploma de licenta (tradusa si legalizata)+ supliment de diploma

-        Diploma de master (tradusa si legalizata)+ supliment de diploma sau adeverinta de masterand in anul 2 (tradusa)

-        Certificat de competenta lingvistica pentru limba germana/engleza (care poate fi eliberat de catre univeristati) 

EXEMPLE Propuneri proiect:

        1. Renewable energy solutions for the oil industry

        2. Projekt Oliven

        3. Bioavailability and biological properties of several selected ionic liquids in Testsystem AquaHab.

        4. Optimization of lactic acid fermentation on vegetal substrate  in order to obtain pure lactic acid with applications on bioplastics technologies.

 

Perioada de selecție 

      Se poate aplica de două ori pe an. Pentru mai multe informații va rugam sa ne contactați la adresa de e-mail: vodnar_dan@yahoo.co.uk.

 

DBU-  Încurajează  inovația

     DBU- Fundația Germană pentru Mediu, este una dintre cele mai mari fundații de profil din Europa, promovează proiecte inovative în domeniul tehnologiei mediului, cercetării, conservării naturii, dar și proiecte care prezintă aspecte culturale și sociale.

     Mai multe informații cu privire la finanțarea  proiectelor inovative, puteți afla accesând: www.dbu.de

 

Procedura de selecție

   Aplicațiile sunt evaluate de către un juriu. După o preselecție internă, aplicanții aleși, vor fi invitați pentru susținerea unui interviu. Totodată, vor fi informați despre ora, data și locul susținerii interviului.

 

Susținerea financiară

     Cuantumul bursei lunare este de 1.350 euro (NET), bursierul fiind scutit de la plata taxelor și a asigurărilor sociale. Bursierii beneficiază de asigure de sănătate, asigurare în caz de risc și accidente.

 

Stagiul de cercetare în Germania

       Stagiul de cercetare este organizat de către DBU, la comun acord cu bursierii și instituțiile gazdă din Germania. Bursierii sau aplicantii pot să propună locul de practică. 

      Stagiul de cercetare va începe cu o perioada de o luna (mijlocul lunii august- mijlocul lunii septembrie) cand se studiaza intensiv limba germana, care se va desfășura în Osnabruck. 

    DBU va organiza câte un seminar la începutul și finalul stagiului de cercetare; în care bursierii vor putea prezenta tema cercetării alese, precum și primele rezultate.

    Seminariile/evenimentele organizate individual sunt de asemenea susținute de către DBU. O atenție deosebită este dată Academiei Internationale de Vara St. Marienthal/Ostritz în luna iulie și ceremoniei de decernare a Premiului German pentru Mediu (Deutscher Umweltpreis) în luna octombrie.

    Nu este nevoie de permis de muncă pe parcursul stagiului de cercetare în Germania, conform cu “Beschäftigungsverordnung” din Germania, bursele de cercetare sunt considerate activități scutite de întocmirea așa numitului “permis de muncă”.

 

Îndatoririle bursierilor

     Bursierii se obligă să-și concentreze munca asupra proiectului, așa cum este descris în aplicație și în planul de lucru. Nu este permis ca bursierii să beneficieze de un loc de muncă sau de o altă bursă de cercetare pe perioada grantului de cercetare. În cazul în care proiectul este schimbat şi/sau finalizat prematur sau bursa de cercetare este întreruptă, bursierul trebuie să anunțe responsabilul DBU.

  DBU își rezervă drepturile asupra termenului de acordare a bursei și poate pretinde restituirea susținerii financiare,  dacă bursierul nu se ocupă de cercetarea temei alese la instituția gaza și contravine împotriva instrucțiunilor coordonatorului.

 

Informații și Contact

Mai multe informații  puteți afla, accesând link- ul: www.dbu.de sau  vodnar_dan@yahoo.co.uk. sau brosura (aici)

Actiuni document
« Mai 2024 »
Mai
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031